Just nu lever två ungdomar ut sina drömmar och kombinerar studier med golf på hög nivå. Ludvig Josefsson från Hestra är freshman på Furman University och på Nova Southeastern går Ida Lundh från Gislaved andra året.
Ludvig Josefsson tog i somras studenten från Riksidrottsgymnasiumet i Helsingborg och sedan bar det av till college och Furman University i Greenville, South Carolina.
Vad gjorde att du valde Furman?
– Jag tog hjälp av en organisation som heter Athlete USA där jag fick hjälp av en agent som hjälpte mig att ta kontakt med coacher i USA. Jag pratade med 10-15 coacher från olika ställen i USA men i slutändan stod det mellan Furman och två andra skolor. I och med att jag inte hade varit och besökt någon skola så var det ett ganska tufft val. Från vad jag hade sett och hört från FaceTime-samtal så kändes det som att Furman hade bäst träningsanläggning och de hade även en egen golfbana på campus, vilket gjorde att jag kunde ta mig dit utan bil.
Vad var den största omställningen med att flytta till USA?
– Språket. Första månaden var man inte helt inne i engelskan riktigt men efter det rullade det på bra.
Ida Lundh är andraårselev, eller sophomore, som det kallas. Det första året spenderades på Mississippi College där hon plockade hem fler utmärkelser. Inför andra året bytte Ida till Nova Southeastern, vad låg bakom den flytten?
– Jag är otroligt tacksam för mitt första år i Mississippi, det var en lärorik tid där jag växte mycket både som person och golfare. Men eftersom golfprogrammet var relativt nytt, kände jag att jag ville ta nästa steg och utmana mig själv på en ännu högre nivå. Nova Southeastern har länge varit en drömskola för mig, och när möjligheten dök upp kändes det helt rätt. Dessutom är läget i Florida perfekt, med en miljö som är fantastisk både för golf och livet utanför banan. NSU ligger i Fort Lauderdale i södra Florida, cirka 30–40 minuter norr om Miami.
– Det är stor skillnad på golfprogrammen. Även om jag fortfarande spelar i samma division så är NSU topprankade, så konkurrensen är betydligt tuffare.
– En av de största fördelarna är närheten till golfbanan, vi tränar på en bana som heter Grande Oaks och den ligger precis vid campus så det är väldigt nära. I Mississippi behövde vi köra ungefär en timme till banan, så den här förändringen har gjort vardagen betydligt enklare. Träningsfaciliteterna här är också fantastiska. Vi har fem träningsgreener, en stor puttinggreen, en chippinggreen och en range med tak, vilket gör att vi kan träna på bästa sätt året runt.
Livet på campus
Sinnebilden av ett amerikanskt college är en plats full av ungdomar som pluggar och bor i korridor på campus. För Ludvig stämmer det överens med verkligheten.
– Det är som en liten egen stad! Ungefär 2 500 elever går på skolan och i princip alla bor på campus. Jag delar rum med en annan kille från Belgien som också är med i golflaget. Furman ligger i Greenville i South Carolina. Greenville är rankad som den fjärde bästa platsen att bo i USA. Så det är en väldigt fin stad.
– Jag bor inte på campus eftersom studentboendena redan var fulla när jag signade, men min coach hjälpte mig och några lagkamrater att få lägenheter i närheten. Det har fungerat väldigt bra då det finns både gym och pool på området samtidigt som flera studenter från skolan bor här, säger Ida.
Hur ser en typisk dag ut för er golfare?
– Mina dagar startar oftast vid 05:30, antingen har vi gympass med laget eller så kör jag själv, säger Ida. Efter det blir det ofta lite plugg innan lektionerna börjar. Vid lunch är jag oftast klar med skolan och åker direkt till golfbanan, där jag spenderar hela eftermiddagen med träning. När jag kommer hem brukar jag avsluta dagen med en löprunda eller promenad innan middag och vila. Det är ofta intensiva dagar men jag gillar det.
Två dagar i veckan ringer Ludvigs väckarklocka vid 06:20 när det är fyspass på morgonen.
– Efter det blir det frukost med laget och vid 08:30 börjar lektionerna. Mellan 11:00-12:00 är jag klar med alla lektioner och då blir det lunch och sedan tar jag mig till golfanläggningen. Vi brukar äta middag med laget runt 19:00 på kvällen och efter det blir det lite plugg, om det behövs.
Ludvig gick gymnasiet på RIG i Helsingborg som har fostrat väldigt många av de svenska storstjärnorna som till exempel Maja Stark, Linn Grant och Ludvig Åberg. Studietiden är förlängd, så golfarna läser ett treårigt gymnasieprogram på fyra år för att kunna satsa både på skolan och sin idrott.
– I Helsingborg var det mer strukturerad gruppträning än vad vi har här på Furman. Där hade vi tre träningar med alla golfare varje vecka och nu är det ungefär en gång varannan vecka. Det är mer spel, tävling och individuell träning här på Furman. Sen har vi också en timme individuell träning med coacherna varannan vecka. När vi har träningar här är det också väldigt mycket mer tävlingsfokus. Vi har fyra olika lag som tävlar om poäng varje vecka. Sista träningen för säsongen spelar de två lagen som samlat flest poäng matchspel mot varandra och det vinnande laget får ett par golfskor var i pris.
Att spela collegegolf är något annat än att vara hemma i Sverige, här måste man hålla hög nivå hela året om och ligga i med träningen varje dag.
Vad har ni utvecklat mest i spelet sedan ni började på college?
– Det är svårt att säga en specifik sak, för jag känner att hela spelet har blivit mer konsekvent. Men om jag ska välja något så är det mina slag in mot green som har förbättrats mest, säger Ida.
För Ludvig är det framförallt det långa spelet som förbättrats.
– Banorna är väldigt mycket längre och man blir väldigt straffad om man missar green på fel sida.
Mer än bara golf på schemat
Det gäller att kombinera golfen och skolan på ett bra sätt. Ida läser företagsekonomi med inriktning på marknadsföring, något hon verkligen trivs med. Som freshman läser Ludvig mest generella kurser och väljer inriktning snart, det lutar åt Business för hans del.
– Det blir en bra balans mellan studier och golf. Det känns bra att få en utbildning med mig samtidigt som jag utvecklas som golfare, att känna att man kan bygga en framtid både inom och utanför sporten på samma gång.
– Förra terminen hade jag fyra ganska tuffa kurser och då blev det väldigt mycket plugg, flikar Ludvig i. Det var lite tufft att hänga med första månaden, speciellt eftersom att allt var på engelska. Men när jag hade vant mig så gick det bra.
I ett collegelag tas fem spelare ut till varje tävling, men truppen är större än så och konkurrensen är hård. Inför varje tävling kvalas det internt innan coach tar ut laget.
– Förra terminen hade vi fem tävlingar, säger Ludvig. Jag lyckades ta mig in i laget alla gånger och fick spela några otroligt fina banor runt om i USA. Spelet överlag var lite svajigt och jag hade ofta en runda per tävling som förstörde mina chanser till bra placeringar.
– Denna terminen spelade jag de första två tävlingarna för laget men jag spelade väldigt dåligt under andra tävlingen. I och med att vi hade tävling direkt efter det så blev jag petad från laget. Det var såklart lite tufft men jag behövde en liten paus från att tävla och jobba lite på vissa delar i spelet. Nästa vecka är det ett nytt kval för att ta en plats i laget och jag tror att chanserna är goda att jag tar en plats. Efter att jag hade spelat första tävlingen satte jag och min coach upp målet att bli freshman of the year i våran konferens. Jag har inte jättebra koll på hur jag ligger till jämfört med de andra, men jag skulle tro att jag behöver steppa upp i slutet av säsongen för att klara detta målet.
För Ida har det varit en blandning av en del utmaningar och framsteg. Lite problem med svingen och även skador som hon dragits med har gjort att vissa tävlingar missats.
– Det är en del av golfen, och jag känner att jag är på väg tillbaka igen. Det viktigaste för mig är att fortsätta utvecklas och ta varje tävling som en ny möjlighet att få spela.
Häftigaste golf-
upplevelsen hittills i USA?
– Vi har fått spela på många fantastiska banor, berättar Ida. En av de häftigaste upplevelserna var när vi spelade på High Ridge Country Club, berättar Ida. Det var nog den bästa bana jag någonsin spelat, allt var verkligen perfekt!
– Förra terminen när vi spelade en tävling på Sedgefield CC, som varje år arrangerar PGA Tour-tävlingen Wyndham Championship. Sista dagen sände de tävlingen live på ESPN. Det blev lite extra nervöst när man klev upp på tee och det var ett stort kamerateam som filmade, säger Ludvig.
Framåt sommaren går flyget hem till Sverige igen och en tid på hemmaplan väntar.
– När jag kommer tillbaka till Sverige ska jag umgås med familjen och mina vänner. Sen blir det nog en hel del golf också. Jag har en del tävlingar inplanerade och framförallt ser jag fram emot att spela seriespel med Isaberg och förhoppningsvis ta oss tillbaka upp i Elitserien, säger Ludvig.
– Planen är att spela tävlingar hemma i Sverige och samtidigt njuta av sommaren där. Det blir en skön paus från det intensiva året här i USA, och jag ser fram emot att komma tillbaka hem i några månader, tycker Ida.
Hemmaplan är ändå Isaberg GK och både Ludvig och Ida spenderar mycket tid på golfbanan. Intresset för dem är stort bland övriga medlemmar och för de yngre juniorerna är de förebilder att ta efter, såväl på banan och vid sidan av. De har spelat många varv på hemmaklubben genom åren och de har varsitt favorithål. För Ludvig är det korthålet 15 på Västra.
– Det är alldeles för många par 3 hål nu för tiden som är 200 meter långa och nästan inget som händer runt green, tycker jag. Det är mycket roligare att komma upp till ett par 3 hål som är kort, men som fortfarande är tufft om man inte gör en bra sving. Därför gillar jag 15 på Västra. Det är ett kort hål, men det kan fortfarande vara utmanande om man inte gör en bra sving.
Idas favorit finns även det på Västra.
– Jag måste säga hål 9 på Västra. Efter uppdateringarna förra året blev det riktigt bra och det är ett hål som alltid är lika roligt att spela oavsett vilken tee man spelar från.
På frågan om de har några tips till juniorer som tycker att det verkar spännande med tävlingsgolf svarar Ida och Ludvig samstämmigt.
– Om du funderar på att börja tävla – kör på!
– Det handlar inte om att vara bäst från början, vi alla har börjat någonstans och på vägen kommer du lära dig massor, växa och hitta glädjen i spelet. Alla golfare, oavsett nivå, har dagar där det inte går som planerat och det är helt okej, det viktiga är att du vågar testa. I efterhand kommer vi inte ihåg de dåliga slagen utan de bra. Var stolt för varje steg du tar och varje slag du slår oavsett resultatet och kom ihåg att det viktigaste faktiskt är att ha kul på vägen, säger Ida.
– Golf är definitivt en av de roligaste individuella sporterna att tävla i, flikar Ludvig i.
– Man får åka runt och spela olika banor runt om i Sverige samtidigt som man lär känna många nya personer. Majoriteten av mina närmsta vänner är personer som jag träffat ute på golftävlingar.