Isaberg Golfklubb Logo
Medlem

ANNIKA Invitational Europe på Isaberg

28 maj, 2024

Sveriges mest framgångsrika golfare genom tiderna, Annika Sörenstam, kommer till Isaberg GK för att genomföra ANNIKA Invitational Europe för tolfte gången i ordningen. Startfältet består av 78 inbjudna talangfulla tjejer under 18 år från hela Europa som under tre dagar spelar en 54-hålstävling.

Ställ tillbaka klockan 35 år, till 1989. Isaberg GK arrangerar Gislaved Ladies Open på damernas europatour. I startfältet finns en snart nittonårig Annika Sörenstam som gör sin debut på europatouren.  Efter en karriär fylld med 97 proffsvinster, varav 10 i majormästerskap står hon nu som värd för ANNIKA Invitational Europe och delar med sig av sina erfarenheter till unga tjejer med proffsdrömmar. Flera av dem kommer, likt Annika, att göra sin internationella debut på Isaberg.

För att få en inbjudan till att spela ANNIKA Invitational Europe gäller det att vara rankad topp 60 på världsamatörrankingen bland de europeiska tjejerna födda 2006 eller senare vid årets start.
ANNIKA Invitational Europe är ett samarrangemang mellan ANNIKA Foundation, Svenska Golfförbundet och Isaberg GK. Tävlingen går över tre dagar och tjejerna spelar 18 hål per dag. Som i all tävlingsgolf så räknas inget handicap av utan varje slag räknas.

Se morgondagens stjärnor på nära håll
Tävlingen spelas på Västra, en häftig bana för tävlingsgolf där man från flera platser på banan kan se tävlingen utspela sig. Från klubbhusområdet har man uppsikt över första utslaget och artonde green där allt till slut kommer avgöras. Mitt på banan i händelsernas centrum ligger Järntorget med uppsikt över tre greener och tre tees. Den perfekta utgångsplatsen för att se mycket bra golf.

ANNIKA Invatational Europe är en viktig del i den svenska tävlingstrappan och Maja Stark, Linn Grant, Frida Kinhult och Linnea Ström är exempel på spelare som deltagit och nu tävlar på högsta internationella nivå.

En fjäder i hatten
– Vi är glada och stolta över att få vara värd för ANNIKA Invitational Europe. Det visar på att vår anläggning håller riktigt hög klass, det är få klubbar som får den här chansen, säger Richard Sanell på Isaberg GK.

– Tävlingen passar perfekt in i vår profil, med satsningen på juniorer på väg framåt. Tillsammans med engagerade medlemmar som ställer upp som funktionärer, bra stöttning från näringslivet och med Isabergsregionens unika utbud för fritidsliv kommer tävlingen bli en fantastisk upplevelse för alla deltagare och deras familjer samt partners och publik.

More Than Golf
Begreppet ”More Than Golf” är en grundsten för ANNIKA Foundation sedan starten.  Seminarier och workshops arrangeras för att utöka upplevelsen till mer än bara golfbanan. Stor vikt läggs vid att tjejerna ska bli välbalanserade individer och att veckan på Isaberg skall lämna ett bestående intryck på varje deltagare. På kvällarna anordnas middagar och grillkvällar med aktiviteter för både deltagare och deras familjer på Isaberg Mountain Resort. 

Andra gången på Isaberg
För tre somrar sedan hölls tävlingen också på Isaberg. Då mitt under pandemin och med restriktioner som gjorde att internationella spelare inte kunde delta. Startfältet fylldes upp av svenska tjejer och Meja Örtengren tog hem segern efter rundor på 73, 74 och 71 slag. 

ANNIKA Cup för de yngre tjejerna
För de ännu lite yngre tjejerna arrangeras ANNIKA Cup, ett kombinerat träningsläger med lagtävling. Annika minns hur det ofta skapades en härlig stämning och god gemenskap vid dessa lagtävlingar. Hon fick med sig många goda erfarenheter, som ledde till ökad inspiration och gjorde det extra kul att träna och spela golf.

Annika vill ge de här unga tjejerna en chans till liknande upplevelser genom att via lagspel lära känna nya kamrater, skaffa erfarenhet och därigenom utveckla sitt golfspel. Till ANNIKA Cup bjuds det in 12 tjejer födda 2009-2011. 

Banan vässas
Under våren ger Isabergs greenkeeperteam Västra ännu lite mer kärlek varje vecka.

– Vi vill så klart ta chansen att visa upp en så fin finish som möjligt på banan, säger Course Manager Per-Magnus Josefsson.

– Fram till Annikaveckan kommer vi fokusera bland annat på att få den tävlingsstandard på greenerna som eftersträvas. Greenhastigheterna kommer säkerligen höjas lite.

– Hela upplevelsen från tee till green ska vässas. Vägkanter ska snyggas till, gräset ska vara vackert och välhållet. Fairway ska ha rätt stuns och göra spelarna rättvisa. Bunkrarna ska vara i toppskick och jämna över hela banan.

Volontärer
För att anordna en tävling av den här dignitetet krävs en hel del insatser från ideella volontärer förutom personalen från Isaberg Golfklubb, Svenska Golfförbundet och ANNIKA Foundation. Ett 40-tal glada Isabergare kommer ställa upp i med hjälp på många olika sätt under tävlingsveckan.

Senaste nytt

Nyheter

Parkeringsmatchen

Klicka här för att se lottningen Regler och genomförande: Bana: Matcherna kan spelas på Östra eller Västra banan, deltagarna bestämmer själva. Kan de ej komma överens

Läs mer »
Nyheter

Seriespel H70 Div 1

Måndagen den 20 maj spelades Smålandsseriens 1:a omgång av fyra i div 1, på Hooks GK. Resultatet för Isaberg GK H70 lag blev 338 slag

Läs mer »

Väderprognos

Isaberg Golfklubb

17°C
Broken clouds
torsdag
58%
04:01
Min: 10°C
987
22:09
Max: 18°C
W 5 m/s
torsdag
18°C
10°C
fredag
21°C
10°C
lördag
15°C
10°C
söndag
18°C
11°C
måndag
22°C
11°C