Isaberg Golfklubb Logo
Medlem

”Säsongen har varit över förväntan” – Patrik Sjöland

28 november, 2023

Grattis Patrik till en fantastisk rookiesäsong på Legends Tour! Hur kom det sig att du åter tog upp yrket golfspelare efter nästan 10 års uppehåll?
Tackar! Michael Jonzon, som varit ute på Legends Tour sedan innan tyckte att det var kul på touren med 54 hål utan cut och tyckte att jag skulle testa. Dessutom tjatade sönerna på mig att jag skulle ta upp golfen igen innan jag blev för gammal och jag ville inte sitta här om tio år och ångra att jag aldrig tog chansen. Egentligen var planen att åka ut något år tidigare, men coronapandemin kom i vägen och det var inte lockande att leva tourlivet med restriktioner och ideliga tester.

När vi träffades på kick-offen för Grå Pantrar i våras hade vi sett dig träna en månad på klubben, ett par veckor senare vann du H40 på Kristianstad GK. Flera bra placeringar under året på Legends, avancemang till Lag-SM med Isaberg, vinst i Spanien och i skrivande stund 12:e plats på rankingen. Hade du de här förväntningarna på dig själv?
Nej, det hade jag väl inte. Man visste inte riktigt var man stod och hur långt det skulle räcka. 12:e plats på rankingen är helt klart över förväntan, även om jag så klart hoppades kunna vara med i diskussionen.

På kick-offen nämnde du även att du inte visste hur det skulle kännas fysiskt och psykiskt med träning och tävling, resor och tid bort från familjen. Hur känns det i kroppen och knoppen efter en hel säsong?
Kroppen håller, men lite seg. Haft lite problem med nacken, men inget större. Familjen är ju nyckeln till att livet som proffsgolfare funkat, deras stöttning betyder allt. De har även varit med ute på resorna mycket och även varit caddies.

Vad gör du för att koppla av?
Jag lyssnar mycket på musik. Har alltid haft ett stort musikintresse med stora skivsamlingar och går på många konserter. Det är en bred repertoar bland artisterna i mina spellistor. Alla från Eminem, Coldplay, P!nk och Lasse Winnerbäck får plats.

Du har åter börjat synas i rampljuset, fått fina omdömen både i TV och diverse digitala plattformar. Är det något du saknat eller har det vara skönt att leva ett vanligt Svensson-liv?
Det har varit skönt att att jobba ett vanligt sju till fyra-jobb, men när jag var tillbaka på touren märkte man ju att man saknat det. Det är en väldigt social tour med många gamla vänner från ”back in the days” så det är riktigt härligt. För vissa är kanske inte tävlingen det viktigaste, men för många är det fullt tävlingsfokus.

Du har ju vuxna söner nu, vad säger de om sin pappa?
De tycker självklart att det är coolt att farsan fortfarande kan och det sporrar mig. Men min pappa Bernt är nog stoltast. Det är inga problem att få honom att ställa upp att köra mig till och från flygplatsen, om man säger så.

Vinsten i Spanien för några veckor sedan, vi var många Isabergare som satt och uppdaterade leaderboarden på telefonen frenetiskt hela söndagen. Ta oss tillbaka till finalvarvet.
Spelet funkade så klart bra hela veckan, satte bollen i spel bra från tee, träffade många greener och satte de puttar jag behövde. Man vet att när TV-kamerorna kommer, då spelar man bra och är med i toppen. Lite nervöst med uppmärksamheten när man varit ifrån den biten så länge, men det är ju just därför man spelar. Jag var i ledning inför sista dagen och var nervös på första tee. Benen var som gelé. I det läget är det som funkar bäst för mig att leta upp ett litet mål att sikta mot, ett brunnslock i fairway eller liknande, ”Aim small – miss small”. Att bara försöka sätta ut den i fairway funkar inte.

Ricardo Gonzales från Argentina startade starkt och tog upp jakten på mig. Han spelade några grupper framför mig och man har ju koll på leaderboarden hela tiden. Med ungefär sex hål kvar var det riktigt jämnt mellan oss, men jag bet ifrån och gjorde birdie på 14 och 16. Så på 18 visste jag att par räcker för vinst. Otrolig känsla när putten gick i.

Vad återstår av säsongen?
Två tävlingar är kvar, Vietnam nu i månadsskiftet och veckan efter är det tourfinal på Mauritius. Det blir ett härligt avslut på säsongen. Hugo, min äldsta grabb, är med mig i Vietnam och Ulrika ansluter till finalen. Ludde och Sixten stöttar från hemmaplan.

Oavsett hur dessa tävlingar går så har du gjort en grym säsong. Hur ser planerna ut inför framtiden och 2024?
Planerna är att utöka satsningen med målet att ta mig in på USA-touren till 2025. Med en bra avslutning i år med en placering på topp-10 på rankingen öppnar sig många dörrar då man är direktkvalificerad till majortävlingar som The Senior Open, Senior PGA Championship och U.S. Senior Open.

Det jobbas även bland en grupp svenska spelare på att få en Legends Tour-tävling i Sverige. Det är flera svenska spelare på touren så det hade ju varit riktigt kul med en tävling på hemmaplan!

Klicka här för att se höjdpunkter från tävlingen Patrik vann

Senaste nytt

Nyheter

Seriespel H70 Div 1

Måndagen den 20 maj spelades Smålandsseriens 1:a omgång av fyra i div 1, på Hooks GK. Resultatet för Isaberg GK H70 lag blev 338 slag

Läs mer »
Nyheter

Sommarträning med Micke

Nu sätter sommarträningen i gång, det är gruppträning med max 10 personer/grupp. Vi tränar på olika slag varje träningspass. Första träningspasset v.20 (15 maj) v.20-

Läs mer »

Väderprognos

Isaberg Golfklubb

14°C
Scattered clouds
fredag
94%
04:21
Min: 14°C
988
21:39
Max: 19°C
SSE 2 m/s
fredag
19°C
14°C
lördag
25°C
14°C
söndag
24°C
13°C
måndag
26°C
14°C
tisdag
27°C
14°C